Despre culorile textile… cred că sunt utile câteva informaţii generale, pentru că am întâlnit persoane reticente în achiziţionarea unui produs pictat manual.
Apar întrebări de genul:
- Ce câştig dacă aleg un produs pictat manual?
- Ce sunt culorile textile?
- Rezistă în timp? Oare se decolorează? Cum spăl/curat tricoul/hanoracul/…? Calc, nu calc?
- Şi multe altele…
Un tricou pictat manual, un hanorac pictat manual sau orice altă piesă vestimentară pictată manual se diferenţiază prin unicitate, în primul rând. Nu vor exista niciodată două piese vestimentare identice. Aşa că ai ocazia să fii unic! Alege ceva ce te va scoate în evidenţă prin creativitate. Alege să fii special purtând un obiect unicat, care să te reprezinte şi să îţi aducă bucurie în suflet.
În plus, să nu uităm că sustenabilitatea este un aspect important în 2022; multe tricouri, hanorace sau diverse piese vestimentare pot fi readuse la viaţa prin personalizare.
Dar, ce sunt culorile textile?
Nimic deosebit… sunt vopseluri pe bază de apă, concepute special pentru a fi rezistente la spălare. Acum, nu mă întrebaţi de compoziţie şi substanţe. Este suficient să ştim că nu sunt toxice şi nu există niciun pericol pentru sănătate în purtarea unei piese vestimentare pictată manual.
În funcţie de tipul de material pictat, se alege vopseaua potrivită; căci, da, materialele sunt diferite (bumbac, poliester, lana, catifea, piele, diverse amestecuri, etc) şi ne dorim să obţinem cel mai bun rezultat posibil. Similar, există culori potrivite materialelor deschise la culoare, precum şi culori cu un pigment mai puternic, pentru materialele închise la culoare.
Însă, indiferent de tipul de vopsea, după aplicare, aceasta este absorbită în structura materialului şi formează o peliculă flexibilă, iar după fixare, materialul este moale la atingere şi pictura are o structură omogenă.
Şi pentru că tot am menţionat fixarea, acest pas este esenţial în obţinerea unui produs cu durată mare „de viaţă”. Fixarea se face termic, prin călcarea simplă cu fierul de călcat sau utilizând presa termică.
După mai multe teste şi încercări, eu m-am oprit la culorile Pebeo. Am găsit aici o gamă largă de culori şi mi-a plăcut textura vopselei. Ne „înţelegem” bine 🙂
Despre modul de întreţinere a pieselor vestimentare pictate manual … în curând.

Add comment